Tumis Labu Air

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Tumis Labu Air

Tumis Labu Air
Tumis Labu Air

Bahan-bahan 


  • Sebiji labu air 
  • Setengah cekak  so'un
  • Semangkuk kecil isi ayam dihiris nipis
  • 1/2 sudu teh serbuk lada hitam, 
  • Minyak utk menumis

Bahan A
  • 7 biji bawang merah  dihiris
  • 5 ulas bawang putih  dihiris
  • 2cm halia muda  dihiris


Cara-cara


  1. Labu air dibuang kulit dan dipotong dadu.
  2. panaskn minyak,tumis bahan A hingga wangi. Masukkan isi ayam dan goreng hingga ayam layu. 
  3. Masukkan 2 mangkuk air. Biar mendidih seketika, kemudian  masukkan labu air. selepas 3 minit masukkan so'un, serbuk lada hitam, garam dan gula  secukup rasa. Biarkan mendidih seketika. 
  4. Tutup api dan tutup rapat periuk dlm 5 minit utk empukkan labu. 
  5. kemudian renggangkn tutup periuk utk elakkan labu jd lembik.
,