Ikan Bilis Petai Cili Api

Koleksi 1001 Resepi Masakan Alyaa Maisarah PTHQ

Carian Resepi

Ikan Bilis Petai Cili Api

Hye Assalamualaikum

Hye guys!!! Ceria la sikit. Sebelum nak memasak tu make sure muka tu berseri seri ye baru lauk yang kita masak tu bertambah sedap. Cuma kalau terasa nak masak sambal tu lagi bagus masa tengah marah. Mesti sambal tu menjadi.

Eh, korang pernah tak terasa macam nak makan benda yang simple simple je? Tekak tu rasa macam jemu je nak makan kari kepala ikan lah...sup gearbox lah...mee bandung lah dan macam macam lagi lah yang kalau nak masak tu step dia complicated sangat. Bukan malas nak memasak tapi korang just terasa nak makan nasi dengan telur lepas tu letak kicap. Pernah tak korang rasa? Kalau pernah maknanya kita geng!

Kadang kadang kalau dah selalu sangat makan lauk lauk yang complicated cara nak buatnye tu, kita jadi takut jugak. Yelah biasanya lauk lauk macam asam pedas...kari kepala ikan...sup gearbox...semua ni menggunakan minyak dalam kuantiti yang banyak. Kang tak pepasal nanti dapat darah tinggi ke kencing manis ke sakit jantung...ala sakit yang selalu orang tua dapat tu. Kitani bila dah semakin berumur makanan pon kena la jaga.

Itu yang kadang kadang datang keinginan nak makan nasi dengan ikan goreng je...tak pun nasi dengan telur goreng je tak pun nasi dengan sayur campur. Bukan nak kata makanan tu semua sihat...cuma kuantiti minyak nya tidak lah banyak sangat. Kenapa saya cakap semua ni? Of course lah sebab hari ni saya nak share makanan yang simple dan bahan yang digunakan pon tidak banyak. Selain menjimatkan...dapat juga kita menjaga kesihatan. Apa makanan itu? Jawapannya ialah...ikan bilis petai cili api. Memang sedap dimakan dengan nasi. Kalau terasa malas nak makan dengan nasi...ratah macam tu je pun dah sedap. Dengan rasa cili api yang pedas pedas tu...mesti makan tak pandang kiri kanan. Lagi pedas lagi kita nak makan.  Jom kita sama sama mencuba resipi ini. Semoga berjaya ye...


Ikan Bilis Petai Cili Api
 Ikan Bilis Petai Cili Api

Bahan bahan:
  • 1 mangkuk ikan bilis
  • Bawang Putih (Hiris)
  • Bawang Holand (Hiris)
  • Petai (Belah dua)
  • Cili Api (Hiris)
  • Garam
  • Gula


Cara cara:
1. Goreng ikan bilis sehingga garing ke udian ketepikan.
2. Panaskan minyak dan tumis bawang putih, bawang holand. Kemudian masukkan petai, garam, gula dan cili api.
3. Apabila semua bahan tadi dah sedikit layu,  masukkan ikan bilis yang dah di goreng garing tadi.  Kacau sampai sekata.

Siappppp!
, , ,